


Saxoart
Samvittighedskompasset
Etik i børnehøjde
Hvordan ved vi, hvad der er det rigtige at gøre? Det er et godt og vigtigt spørgsmål – og ikke helt enkelt at besvare.
I dette etik-forløb til indskolingen tager vi fat på begrebet samvittighed. Gennem fortællinger og opgaver kommer eleverne til at overveje, hvad vores samvittighed er for en størrelse, og hvordan den sætter retningen for vores adfærd. Med udgangspunkt i elevernes egne erfaringer, tanker og valg i en række tænkte situationer skal eleverne være med til at indkredse og formulere, hvad vi styrer efter, når vi står i en etisk valgsituation. Har vi mon et indbygget ”samvittighedskompas”.
I anden del af forløbet sættes der fokus på 3dyder – 3 gode egenskaber – som eleverne undersøger gennem bibelske fortællinger og forskellige øvelser. De tre gode egenskaber, som de skal undersøge, er: Mod, Gavmildhed og Venlighed
Dydsetikken, der stammer helt fra Aristoteles, har i de seneste år fået comeback. Ikke mindst fordi det pædagogisk set er mere oplagt at fokusere på gode menneskelige egenskaber i stedet for abstrakte regler og principper.
Klassen inviteres på et kirkebesøg, hvor de i hovedtelefoner hører to dilemmafortællinger og de to bibelhistorier: Den fortabte søn og Den barmhjertige samaritaner, som alle munder ud i en valgsituation: Hvad rigtige at gøre her? Hvad siger mit samvittighedskompas?
indskoling
-
1.- 3. klasse
-
kristendomskundskab
-
4-5 lektioner+ kirkebesøg i uge 2-5 + 9-10
-
tilmelding på kk44.dk inden 1/9